Veelgestelde vragen Ready2Race

Veelgestelde vragen Ready2Race

Heb jij een vraag over Ready2Race? Bekijk dan onderstaande veelgestelde vragen en wie weet staat het antwoord op jouw vragen ertussen!

Hoe werkt een Ready2Race wedstrijd?

Je meldt je aan via ons platform. Als je nog nooit met ons hebt meegedaan, vul je een test in zodat we je fietsniveau kunnen bepalen en je in een klasse kunnen indelen. Om mee te doen heb je een transponder nodig waarmee we je tijd kunnen vastleggen. Als je geen eigen transponder hebt kun je er bij ons een huren voor €2,50 per wedstrijd. Je ontvangt van ons een bevestiging van je aanmelding, alle informatie over de wedstrijd waarvoor je je hebt ingeschreven en een bevestiging in welke klasse we je hebben ingedeeld. Op de wedstrijddag ben je minimaal dertig minuten voor aanvang aanwezig en volg je de aanwijzingen van de Ready2Race staf. Luister goed naar de speaker die omroept wanneer jouw klasse aan de beurt is en wanneer je je dient op te stellen aan de startlijn. Ready2Race staf is ter plaatse om je hiermee te assisteren. Voor de start legt de speaker de geldende regels uit, zoals bijvoorbeeld sprinten in een rechte lijn. Vervolgens telt hij af en begint de race. Je rijdt rondes op of een afgesloten clubparcours of een zogenaamde omloop, een afgezet stratenparcours. In de instapklassen fietsen coaches mee die je tips en tricks geven en die de snelheid controleren. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de snelheid waarmee gereden wordt. Realiseer je daarbij dat het echt even wennen is om in een peloton te rijden als je dat nog nooit gedaan hebt. Met dezelfde energie ga je zomaar tussen de 5 en 10 kilometer per uur harder dan je gewend bent, doordat je in de zuigwind van het peloton fietst. Na een paar gecontroleerde rondes (dat doen we alleen voor de diverse instapklassen) wordt de koers vrijgegeven en fiets je nog een paar rondes zo hard als je kan, met uiteraard oog voor je eigen veiligheid en die van de andere deelnemers. Als je bij de finishlijn een bel hoort, betekent dat de laatste ronde is aangebroken. Je zet nog even alles op alles en doordat je transponder na de laatste ronde over de finishlijn beweegt, meten we automatisch je tijd en dus jouw klassering op. De uitslag kan je een paar uur later terugvinden op ons platform. Uiteraard is er na de race tijd om even bij te komen, gezellig wat te drinken en met andere wielrenners je ervaringen te delen en hopelijk ben je zo enthousiast dat je de week erna weer meedoet.

Ik heb nog nooit een wedstrijd gefietst, kan ik dan meedoen?

Jazeker, hier is Ready2Race juist voor bedoeld. Beschik je over een racefiets (bij voorkeur met racepedalen en raceschoenen) en helm en lukt het je om in je eentje in één uur 25 kilometer te fietsen met een topsnelheid van tegen de 40 kilometer per uur, dan kun je je prima aanmelden. Er rijden coaches mee in de instapklassen die je begeleiden en tips geven. De snelheid controleren we altijd in het eerste deel van de koers.

Welke klasse past bij mijn niveau?

Bij je eerste deelname aan Ready2Race vul je op ons platform een test in zodat wij kunnen inschatten welke klasse het beste bij je past. Het is daarbij van belang dat je het formulier zo waarheidsgetrouw mogelijk invult. Vervolgens bekijken we hoe het met je gegaan is tijdens de wedstrijd en of je niet toch te hoog of te laag bent ingedeeld. Het zou dus zo kunnen zijn dat we één of twee wedstrijden nodig hebben om de juiste klasse bij jouw niveau te vinden. Schroom niet om met ons contact op te nemen als je zelf twijfelt of je in de juiste klasse bent ingedeeld.

Wie bepaalt in welke klasse ik deelneem aan Ready2Race?

De organisatie bepaalt in welke klasse je deelneemt. Dit doen we om een zo homogeen mogelijke deelnemersgroep te creëren. Hiermee is de kans op een echt spannende wedstrijd het grootst en voorkomen we dat deelnemers al te gemakkelijk winnen of al heel snel het tempo niet meer bij kunnen houden. Als je regelmatig wint in jouw klasse, dan promoveren we je naar een hogere klasse. Hierover krijg je dan automatisch bericht van ons.

Wanneer promoveer ik naar een hogere klasse?

In de volgende gevallen promoveer je naar een hogere klasse:

  • binnen vier wedstrijden twee keer top-3 finishen waaronder 1 overwinning;
  • de koersdirectie kan in bepaalde gevallen ook iemand omhoog plaatsen als zij beoordelen dat iemand echt te goed blijkt voor een klasse

Bij Ready2Race is het iedereen vrij om in een hogere klasse deel te nemen dan waar je aanvankelijk bent ingedeeld. Neem contact op met de organisatie om vrijwillige promotie aan te vragen.

Aan welke eisen moet mijn fiets en kleding voldoen om mee te kunnen doen aan Ready2Race?

Je dient over een racefiets te beschikken met versnellingen en bij voorkeur klikpedalen waarin je je wielerschoenen vastklikt. Als je nog geen ervaring hebt met het fietsen met klikpedalen, raden we aan eerst zelfstandig een aantal tochten te maken om te wennen aan dit systeem voordat je je inschrijft bij Ready2Race. Tijdritfietsen, gravel bikes en fixed gear bikes zijn verboden. Daarnaast zijn sturen onder de noemer Delta-, Ossekop-, Triatlon- of een ander niet conventioneel stuur zijn niet toegestaan. Uit veiligheid dien je alle losse onderdelen, zoals een fietspompje, zadeltasje, verlichting, e.d. van de fiets te halen. Verder is een helm verplicht. Niet verplicht en wel comfortabel is het dragen van fietskleding en een (zonne)bril.

Heb ik een KNWU-licentie nodig om mee te doen aan Ready2Race?

Nee, je hebt geen licentie nodig, behalve als je deelneemt in de hoofdklasse. Ready2Race biedt wedstrijden op instapniveau aan en daar kan je dus aan deelnemen zonder dat je enige ervaring hebt. Denk je erover om echt serieus wedstrijden te gaan rijden en kan je goed meekomen in de hogere klassen bij Ready2Race, dan kan je eens kijken op de KNWU wedstrijd kalender waar wedstrijden aangeboden worden waar je wel een licentie voor nodig hebt. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de KNWU.

Wat kost deelname aan Ready2Race?

Deelname aan Ready2Race kost € 7,50 per wedstrijd als de wedstrijd op een afgesloten clubparcours plaatsvindt en € 10,- per wedstrijd als de wedstrijd op een omloop (afgesloten stratenparcours) plaatsvindt. Hier zit de huur van een transponder voor de tijdwaarneming bij inbegrepen. Als je een eigen transponder hebt, krijg je € 2,50 korting op beide tarieven.

Ben ik verzekerd als er bij een Ready2Race wedstrijd een ongeluk gebeurt?

Ready2Race wedstrijden worden georganiseerd door KNWU verenigingen in samenwerking met Team Jumbo-Visma. Doordat deze verenigingen allemaal zijn aangesloten bij de KNWU, is de organisatie van de wedstrijd altijd verzekerd onder haar KNWU verzekering. Zelf dien je een verzekering te hebben die deelname dekt aan evenementen waarin snelheid een rol speelt. Check dus bij je eigen verzekering of dat bij jouw polis inbegrepen is.

Kan ik me ter plekke aanmelden op de wedstrijddag?

Ja dat kan en het heeft onze voorkeur als je je vooraf inschrijft. Dan kunnen we je aanmelding op tijd verwerken en alles voor je klaarzetten, zodat je bij aankomst heerlijk kan genieten van de wedstrijden en je niet meer hoeft te bekommeren om je inschrijving. Aanmelden doe je via ons platform en met een paar klikken is alles geregeld.

Kan ik ook meedoen aan Ready2Race op andere locaties in het land?

Ja, Ready2Race biedt een koerskalender aan met wedstrijden op verschillende locaties in het land en iedereen kan zich overal voor aanmelden.

Let op: in 2021 organiseren we wedstrijden voor mensen van 18 jaar of ouder. Vanaf 2022 organiseren we ook wedstrijden voor kinderen, jeugd en jongeren.

Gaat Ready2Race altijd door?

In principe gaan Ready2Race wedstrijden altijd door, tenzij de weersomstandigheden dat echt niet toelaten en racen te gevaarlijk zou worden. De verantwoordelijkheid voor het besluit of een wedstrijd wel of niet doorgaat ligt bij de organisatie van Ready2Race. Uiteraard dienen alle deelnemers hun snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden om de veiligheid van alle deelnemers zoveel mogelijk te waarborgen. Als Ready2Race een koers afgelast kan je je inschrijfkosten gebruiken voor de eerstvolgende race waaraan je deelneemt. Je kan je geld ook terugkrijgen.

Hoe werkt annuleren van mijn inschrijving?

Je kan ons eenvoudig berichten via de mail dat je, om welke reden dan ook, niet in de gelegenheid bent om deel te nemen. Je inschrijfgeld betalen we helaas niet terug. Ons mailadres is info@ready2race.nl.

Koersen op jouw niveau Eén platform Gemakkelijk en snel