Veelgestelde vragen Ready2Race

Veelgestelde vragen Ready2Race

Heb jij een vraag over Ready2Race? Bekijk dan onderstaande veelgestelde vragen en wie weet staat het antwoord op jouw vragen ertussen! Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar info@ready2race.nl.

Hoe werkt een Ready2Race wedstrijd?

Je meldt je aan via ons platform. Iedereen tot en met 15 jaar wordt automatisch in de juiste leeftijdsklasse geplaatst. Iedereen tot en met 10 jaar oud doet mee aan een Dikke Banden Race en iedereen van 11 tot 15 jaar oud wordt ingedeeld bij Ready2Race Junior. Als je 16 jaar of ouder bent en nog nooit bij ons hebt meegedaan, vul je een test in zodat we je fietsniveau kunnen bepalen en je in een klasse kunnen indelen.

Ready2Race Dikke Banden Race

Je komt minimaal 30 minuten voor de start met je eigen ‘dikke’ banden fiets naar het event en je meld je bij de inschrijfbalie. Je fiets wordt gecontroleerd, je ontvangt een helm, t-shirt en rugnummer. De wedstrijdorganisatie of speaker geeft aan hoe laat je klaar mag staan bij de startstreep. De speaker vertelt hoeveel rondjes je mag rijden en samen met leeftijdsgenootjes leg je een parcours af. Als jij niet aan de beurt bent, kun je kijken bij de jongens en meiden die deelnemen in een van de andere leeftijdsklassen. Hopelijk ben je aan het eind van de dag zo enthousiast dat we je vaker zien bij een Dikke Banden Race.

Ready2Race Junior

Ongeveer een half uur voor de start van het event, meld jij je bij de inschrijfbalie. Als je geen eigen racefiets en helm hebt dan krijg je die van ons te leen. De organisatie ter plekke helpt je de fiets goed af te stellen. Tijdens het Ready2Race Junior event doen we allerlei leuke wedstrijdjes, zowel individueel als in een groep en zowel tactische als technische vaardigheden komen aan bod. Op basis van diverse oefeningen delen we de groep in meerdere niveaugroepen en doet iedereen mee op zijn of haar eigen niveau. Enkele voorbeelden van onderdelen die aanbod komen tijdens het event: individuele tijdrit, ploegenachtervolging, estafette, behendigheidsuitdagingen en nog veel meer! Wij houden een klassement bij en plezier staat voorop. Afhankelijk van het parcours waar het event plaatsvindt, organiseren we spellen en wedstrijdjes die geschikt zijn voor de desbetreffende locatie. Als je materiaal hebt geleend, lever je dat aan het eind van het event weer bij ons in en hopelijk ben je zo enthousiast dat we je vaker zien bij een Ready2Race Junior event!

Ready2Race

Om mee te doen heb je een transponder nodig waarmee we je tijd kunnen vastleggen. Als je geen eigen transponder hebt kun je er bij ons een huren voor €2,50 per wedstrijd. Je ontvangt van ons een bevestiging van je aanmelding, alle informatie over de wedstrijd waarvoor je je hebt ingeschreven en een bevestiging in welke klasse we je hebben ingedeeld. De klasse waarin jij bent ingedeeld kun je ook terugvinden in je profiel onder ‘mijn inschrijvingen’. Op de wedstrijddag ben je minimaal dertig minuten voor aanvang aanwezig en volg je de aanwijzingen van de Ready2Race staf. Luister goed naar de speaker die omroept wanneer jouw klasse aan de beurt is en wanneer je je dient op te stellen aan de startlijn. Ready2Race staf is ter plaatse om je hiermee te assisteren. Voor de start legt de speaker de geldende regels uit, zoals bijvoorbeeld sprinten in een rechte lijn. Vervolgens telt hij af en begint de race. Je rijdt rondes op of een afgesloten clubparcours of een zogenaamde omloop, een afgezet stratenparcours. In de instapklassen fietsen coaches mee die je tips en tricks geven en die de snelheid controleren. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de snelheid waarmee gereden wordt. Realiseer je daarbij dat het echt even wennen is om in een peloton te rijden als je dat nog nooit gedaan hebt. Met dezelfde energie ga je zomaar tussen de 5 en 10 kilometer per uur harder dan je gewend bent, doordat je in de zuigwind van het peloton fietst. Na een paar gecontroleerde rondes (dat doen we alleen voor de diverse instapklassen) wordt de koers vrijgegeven en fiets je nog een paar rondes zo hard als je kan, met uiteraard oog voor je eigen veiligheid en die van de andere deelnemers. Als je bij de finishlijn een bel hoort, betekent dat de laatste ronde is aangebroken. Je zet nog even alles op alles en doordat je transponder na de laatste ronde over de finishlijn beweegt, meten we automatisch je tijd en dus jouw klassering op. De uitslag kan je een paar uur later terugvinden op ons platform. Uiteraard is er na de race tijd om even bij te komen, gezellig wat te drinken en met andere wielrenners je ervaringen te delen en hopelijk ben je zo enthousiast dat je de week erna weer meedoet.

Ik heb nog nooit een wedstrijd gefietst, kan ik dan meedoen?

Jazeker, hier is Ready2Race juist voor bedoeld. Ben je tien jaar of jonger en heb je een eigen fiets met ‘dikke’ banden, doe dan eens mee met een Dikke Banden Race bij jou in de buurt. Ben jij tussen de 11 en 15 jaar oud en lijkt het je leuk om de wielersport te proberen? Doe dan mee aan een Ready2Race Junior event. Als je geen eigen fiets en helm hebt dan krijg je dat van ons te leen. Ben je 16 jaar of ouder, beschik je over een racefiets (bij voorkeur met racepedalen en raceschoenen) en helm en lukt het je om in je eentje in één uur 25 kilometer te fietsen met een topsnelheid van tegen de 40 kilometer per uur, dan kun je je prima aanmelden. Er rijden coaches mee in de instapklassen die je begeleiden en tips geven. De snelheid controleren we altijd in het eerste deel van de koers.

Welke klasse past bij mijn niveau?

Binnen Ready2Race zijn er drie categorieën: Ready2Race Dikke Banden Race, Ready2Race Junior en Ready2Race. Op basis van je leeftijd wordt je automatisch in de juiste categorie geplaatst. Binnen de categorieën hebben wij diverse klassen.

Ready2Race Dikke Banden Race

 • Loopfietsen Race – 2,3 & 4 jaar oud
 • Dikke Banden Race – 5 & 6 jaar oud
 • Dikke Banden Race – 7 & 8 jaar oud
 • Dikke Banden Race – 9 & 10 jaar oud
 • Dikke Banden Race - 11 & 12 jaar oud

Ready2Race Junior

 • 11 tot en met 15 jaar oud

Ready2Race

 • Instapklasse Dames
 • Klasse 4
 • Klasse 3
 • Klasse 2
 • Klasse 1
 • Hoofdklasse

Bij je eerste deelname aan Ready2Race vul je op ons platform een test in zodat wij kunnen inschatten welke klasse het beste bij je past. Het is daarbij van belang dat je het formulier zo waarheidsgetrouw mogelijk invult. Vervolgens bekijken we hoe het met je gegaan is tijdens de wedstrijd en of je niet toch te hoog of te laag bent ingedeeld. Het zou dus zo kunnen zijn dat we één of twee wedstrijden nodig hebben om de juiste klasse bij jouw niveau te vinden. Schroom niet om met ons contact op te nemen als je zelf twijfelt of je in de juiste klasse bent ingedeeld.

Wie bepaalt in welke klasse ik deelneem aan Ready2Race?

De organisatie bepaalt in welke klasse je deelneemt. Dit doen we om een zo homogeen mogelijke deelnemersgroep te creëren. Hiermee is de kans op een echt spannende wedstrijd het grootst en voorkomen we dat deelnemers al te gemakkelijk winnen of al heel snel het tempo niet meer bij kunnen houden. Als je regelmatig wint in jouw klasse, dan promoveren we je naar een hogere klasse. Hierover krijg je dan automatisch bericht van ons.

Wanneer promoveer ik naar een hogere klasse?

In de volgende gevallen promoveer je naar een hogere klasse:

 • twee keer top-3 finishen binnen een tijdsbestek van vijf wedstrijden;
 • de koersdirectie kan in bepaalde gevallen ook iemand omhoog plaatsen als zij beoordelen dat iemand echt te goed blijkt voor een klasse.

Bij Ready2Race is het iedereen vrij om in een hogere klasse deel te nemen dan waar je aanvankelijk bent ingedeeld. Neem contact op met de organisatie om vrijwillige promotie aan te vragen.

Heb ik een eigen fiets nodig om mee te doen en aan welke eisen moet mijn fiets en kleding voldoen?

Voor de Ready2Race Dikke Banden Race kun je meedoen op je normale (stads)fiets, mountainbike of crossfiets met een bandbreedte van minimaal 28 millimeter. Racefietsen zijn niet toegestaan. De fiets heeft goed functionerende remmen en de banden zijn goed opgepompt. Het dragen van een helm is verplicht. Als je geen eigen helm hebt dan kun je lenen van de wedstrijdorganisatie. Bij een Ready2Race Junior event doe je mee op een racefiets. Als je geen eigen racefiets en helm hebt dan kun je dat van ons lenen.

Doe je mee aan een Ready2Race wedstrijd voor 16 jarigen en ouder dan dien je te beschikken over een racefiets met versnellingen en bij voorkeur klikpedalen waarin je je wielerschoenen vastklikt. Als je nog geen ervaring hebt met het fietsen met klikpedalen, raden we aan eerst zelfstandig een aantal tochten te maken om te wennen aan dit systeem voordat je je inschrijft bij Ready2Race. Tijdritfietsen, gravel bikes en fixed gear bikes zijn verboden. Daarnaast zijn sturen onder de noemer Delta-, Ossekop-, Triatlon- of een ander niet conventioneel stuur zijn niet toegestaan. Uit veiligheid dien je alle losse onderdelen, zoals een fietspompje, zadeltasje, verlichting, e.d. van de fiets te halen. Verder is een helm verplicht. Niet verplicht en wel comfortabel is het dragen van fietskleding en een (zonne)bril.

Heb ik een KNWU-licentie nodig om mee te doen aan Ready2Race?

Nee, je hebt geen licentie nodig, behalve als je deelneemt in de hoofdklasse. Ready2Race biedt wedstrijden op instapniveau aan en daar kan je dus aan deelnemen zonder dat je enige ervaring hebt. Denk je erover om echt serieus wedstrijden te gaan rijden en kan je goed meekomen in de hogere klassen bij Ready2Race, dan kan je eens kijken op de KNWU wedstrijd kalender waar wedstrijden aangeboden worden waar je wel een licentie voor nodig hebt. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de KNWU.

Wat kost deelname aan Ready2Race?

Deelname voor iedereen tot en met 15 jaar oud is gratis. Deelname aan Ready2Race voor iedereen vanaf 16 jaar oud kost € 7,50 per wedstrijd als de wedstrijd op een afgesloten clubparcours plaatsvindt en € 10,- per wedstrijd als de wedstrijd op een omloop (afgesloten stratenparcours) plaatsvindt. Hier zit de huur van een transponder voor de tijdwaarneming bij inbegrepen. Als je een eigen transponder hebt, krijg je € 2,50 korting op beide tarieven. Deelnemers vanaf 16 jaar zonder KNWU-licentie betalen €2,- meer dan deelnemers met een KNWU-licentie. Hierdoor zijn ook niet-licentiehouders verzekerd.

Ben ik verzekerd als er bij een Ready2Race wedstrijd een ongeluk gebeurt?

Ready2Race wedstrijden worden georganiseerd door KNWU-verenigingen in samenwerking met Team Jumbo-Visma. Doordat deze verenigingen allemaal zijn aangesloten bij de KNWU, vallen alle Ready2Race wedstrijden onder auspiciën van de KNWU en is de organisatie van de wedstrijd altijd verzekerd bij de KNWU-verzekering.

Deelnemers aan Ready2Race zonder KNWU-licentie betalen €2,- meer dan deelnemers met een KNWU-licentie. Hierdoor zijn ook niet-licentiehouders verzekerd.

Wil je meer weten over wat de KNWU-verzekering inhoudt, klik dan op deze link: https://kenniscentrum.knwu.nl/verzekeringen-leden-en-licentiehouders/verzekeringen-leden-en-licentiehouders

Naast het Ready2Race reglement is ook het KNWU-reglement van toepassing.

Kan ik me ter plekke aanmelden op de wedstrijddag?

Ja dat kan en het heeft onze voorkeur als je je vooraf inschrijft. Dan kunnen we je aanmelding op tijd verwerken en alles voor je klaarzetten, zodat je bij aankomst heerlijk kan genieten van de wedstrijden en je niet meer hoeft te bekommeren om je inschrijving. Aanmelden doe je via ons platform en met een paar klikken is alles geregeld.

Kan ik ook meedoen aan Ready2Race op andere locaties in het land?

Ja, Ready2Race biedt een koerskalender aan met wedstrijden op verschillende locaties in het land en iedereen kan zich overal voor aanmelden.

Gaat Ready2Race altijd door?

In principe gaan Ready2Race wedstrijden altijd door, tenzij de weersomstandigheden dat echt niet toelaten en racen te gevaarlijk zou worden. De verantwoordelijkheid voor het besluit of een wedstrijd wel of niet doorgaat ligt bij de organisatie van Ready2Race. Uiteraard dienen alle deelnemers hun snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden om de veiligheid van alle deelnemers zoveel mogelijk te waarborgen. Als Ready2Race een koers afgelast kan je je inschrijfkosten gebruiken voor de eerstvolgende race waaraan je deelneemt. Je kan je geld ook terugkrijgen.

Hoe werkt annuleren van mijn inschrijving?

Je kan ons eenvoudig berichten via de mail dat je, om welke reden dan ook, niet in de gelegenheid bent om deel te nemen. Je inschrijfgeld betalen we helaas niet terug. Ons mailadres is info@ready2race.nl.

Hoe kan ik mijn kind(eren) aanmelden voor een Dikke Banden Race?

Klik hier voor een overzicht van alle wedstrijden en meld je aan. Als ouder kun je met hetzelfde mailadres meerdere kinderen aanmelden. In dat geval dient het aanmeldformulier meerdere keren ingevuld te worden.

Is mijn kind verzekerd bij deelname aan Ready2Race?

Alle Ready2Race Loopfietsen Races en Dikke Banden Races vallen onder auspiciën van de KNWU. Daardoor is de organisatie van de wedstrijd altijd verzekerd bij de KNWU-verzekering.

Publiceren jullie de uitslagen van een Dikke Banden Race?

Meedoen is belangrijker dan winnen. Daarom publiceren bij geen uitslagen.

Koersen op jouw niveau Eén platform Gemakkelijk en snel