Over Ready2Race

Over Ready2Race

Ready2Race biedt laagdrempelige wedstrijden waarbij iedereen kan deelnemen op zijn of haar eigen niveau. Plezier en veiligheid staan voorop. Jij schrijft je in voor een of meerdere wedstrijddagen en wij plaatsen je in een klasse die past bij jouw niveau.

Het nieuwe wedstrijdconcept start in 2021 als pilotversie met races voor deelnemers van achttien jaar en ouder. Vanaf 2022 wordt het aantal categorieën, wedstrijden en locaties uitgebreid.

Klassenindeling

Jij schrijft je in voor een wedstrijd en wij delen je in de juiste klasse in.


De verschillende klassen bieden plek aan alle wielerliefhebbers die eens een wedstrijd willen rijden, van beginner tot gevorderde, vrouw of man. Iedereen is welkom.


De Instapklasse Dames en Klasse 5 zijn de instapniveaus waarin je ingedeeld wordt als beginnende renner. Als je in staat bent om in je eentje rond de 25 à 30 km/u te fietsen dan zijn deze klassen een mooie opstap.


Kan je al wat sneller fietsen dan kom je in Klasse 4. In deze klassen fietsen coaches mee die je tips geven hoe te rijden in het peloton en die ervoor zorgen dat het veilig blijft. Elke wedstrijd begint met een paar geneutraliseerde ronden op rustig tempo zodat je er even in kan komen.


De klassen daarboven zijn voor de renners die getrainder zijn en gewend zijn om in groepen te fietsen. In Klasse 3 wordt al goed doorgereden, ook daar is er nog een geneutraliseerde start en fietsen er coaches mee die zorgen dat alles zo goed en veilig mogelijk verloopt.


In Klasse 2 en Klasse 1 wordt nog weer wat harder gereden en daar rijden voornamelijk renners die al ervaren zijn in het rijden in pelotons, de wedstrijden duren ook wat langer dan de lagere klassen.


De Hoofdklasse is voor de beste (amateur) wielrenners. Hier gaat de snelheid geregeld boven de 50 km/u.

Coaches

Bij de Instapklasse Dames, Klasse 5, Klasse 4 en Klasse 3 rijden coaches mee. Zij geven tips over het rijden in een peloton, zodat jij op een veilige manier kennismaakt met de wedstrijdsport.

Promotie- en degradatiesysteem

De filosofie van Ready2Race is dat koersen op je eigen niveau voor iedereen het leukst is. Daarom hebben wij veel verschillende klasses waarbinnen de niveauverschillen zo klein mogelijk zijn. Bij aanmelding delen wij de deelnemers zo goed mogelijk in op basis van een aantal criteria. Daarnaast worden renners die toch te goed zijn (of worden) gepromoveerd naar een hogere klasse.

Wanneer promotie?

De vraag is dan natuurlijk: wanneer is iemand ‘te goed’ en hoe meet je dat? Hiervoor worden zo eenvoudig mogelijke regels gebruikt die tot promotie leiden:

 • twee keer top-3 finishen waaronder 1 overwinning;
 • de koersdirectie kan in bepaalde gevallen ook iemand omhoog plaatsen als zij beoordelen dat iemand echt te goed blijkt voor een klasse.

Wanneer degradatie?

Bij Ready2Race is het iedereen vrij om in een hogere klasse deel te nemen dan waar je aanvankelijk bent ingedeeld. Door de aard van de sport wordt er geen degradatie reglement gehanteerd op basis van uitslag. Mocht je door omstandigheden in een lagere klasse willen uitkomen dan je aanvankelijk bent ingedeeld dan kan dit in overleg met de organisatie.

Wedstrijdreglement

 • Ready2Race wedstrijden worden georganiseerd door Team Jumbo-Visma in samenwerking met wielerverenigingen en vallen onder auspiciën van de KNWU.
 • Een deelnemer schrijft zich in voor een of meerdere Ready2Race wedstrijden en de wedstrijdorganisatie plaatst de deelnemer in een klasse. De klasse wordt bepaald middels een vragenformulier of op basis van de klasse waarin de deelnemer eerder heeft deelgenomen.
 • Door middel van promotie- en degradatieregelingen schuiven deelnemers terug of door naar een andere klasse.
 • Het is ten alle tijden toegestaan dat de wedstijdjury en wedstrijdcoördinator een deelnemer ter plekke van klasse laat veranderden.
 • Zowel KNWU licentiehouders als niet-licentiehouders kunnen deelnemen aan Ready2Race wedstrijden. Alleen in de Hoofdklasse is een KNWU licentie verplicht.
 • Ready2Race wedstrijden zijn niet bedoeld voor renners van een (pro) continentale ploeg.
 • Tijdens de Ready2Race wedstrijden is het verplicht om op een goed onderhouden racefiets te rijden en een valhelm te dragen. De sturen onder de noemer Delta-, Ossekop-, Triatlon- of een ander niet conventioneel stuur zijn NIET toegestaan.
 • Deelnemers zullen zich te allen tijde zorgvuldig gedragen tijdens de wedstrijd. Houd tijdens het rijden een rechte lijn aan, ook tijdens de eindsprint. Wanneer een renner gelost wordt en een ronde later niet meer kan aanpikken dan wordt degene uit koers gehaald.
 • Iedereen die 18 jaar of ouder is kan deelnemen. Als de jury daarom vraagt dient de deelnemer ter controle van zijn of haar leeftijd een geldig legitimatiebewijs of KNWU-licentie te laten zien. De jury beslist te allen tijde of een deelnemer deel mag nemen.
 • De jury beschikt over de juiste communicatiemiddelen om in het geval van een ongeluk hulpdiensten in te roepen als de jury dat nodig vindt.
 • Deelname is voor eigen risico. De organisatie is niet aansprakelijk voor lichamelijke of materiële schade geleden ten gevolge van deelname aan een Ready2Race wedstrijd. Deelnemers dienen zelf zorg te dragen voor een correcte verzekering die deelname aan wielerwedstrijden dekt. Door deel te nemen ga je akkoord met het Ready2Race wedstrijdreglement.
 • Tijdens de wedstrijden kunnen er foto's gemaakt worden, die geplaatst kunnen worden openbare websites en/of social media. Indien je als deelnemer/toeschouwer daar bezwaar tegen hebt dan wordt daar uiteraard rekening mee gehouden. Maak uw eventuele bezwaar kenbaar bij de jurywagen. Indien er geen bezwaar wordt gemaakt dan gaan we ervan uit dat je akkoord bent.
 • Ready2Race evenementen die plaatsvinden op afgesloten wielerparcoursen zijn gemeentelijke sportaccommodaties. Deze voldoen aan de algemeen geldende veiligheidsnormen.
 • Naast het Ready2Race reglement is ook het KNWU reglement van toepassing.

Ready2Race powered by KNWU

De Ready2Race wedstrijden worden georganiseerd in samenwerking met wielerverenigingen en vallen onder auspiciën van de KNWU.

Contact

Heb jij een vraag over Ready2Race? Neem dan contact met ons op via info@ready2race.nl.

Koersen op jouw niveau Eén platform Gemakkelijk en snel