Ready2Race

Ready2Race

Ready2Race biedt laagdrempelige wedstrijden waarbij iedereen vanaf 16 jaar oud kan deelnemen op zijn of haar eigen niveau. Plezier en veiligheid staan voorop. Jij schrijft je in voor een of meerdere wedstrijddagen en wij plaatsen je in een klasse die past bij jouw niveau.

Jij schrijft je in voor een wedstrijd en wij delen je in de juiste klasse in. De verschillende klassen bieden plek aan alle wielerliefhebbers die eens een wedstrijd willen rijden, van beginner tot gevorderde, vrouw of man. Iedereen is welkom.

Klik hier voor de wedstrijdkalender.

Klassenindeling

De Instapklasse Dames en Klasse 4 zijn de instapniveaus waarin je ingedeeld wordt als beginnende renner. In deze klassen fietsen coaches mee die je tips geven hoe te rijden in het peloton en die ervoor zorgen dat het veilig blijft. Elke wedstrijd begint met een paar geneutraliseerde ronden op rustig tempo zodat je er even in kan komen, eventueel aangevuld met wat oefeningen die je leren hoe je moet rijden in een peloton.

Kan je al wat sneller fietsen dan kom je in Klasse 3. In deze klasse fietsen ook coaches mee die je tips geven hoe te rijden in het peloton en die ervoor zorgen dat het veilig blijft. Elke wedstrijd begint met een paar geneutraliseerde ronden op rustig tempo zodat je er even in kan komen.

De klassen daarboven zijn voor de renners die getrainder zijn en gewend zijn om in groepen te fietsen. InKlasse 2 wordt al goed doorgereden en hier zullen de meeste fanatieke prestatieve renners hun plek vinden. In Klasse 1 wordt nog weer wat harder gereden en daar rijden voornamelijk renners die al ervaren zijn in het rijden in pelotons, de wedstrijden duren ook wat langer dan de lagere klassen. De Hoofdklasse is voor de beste (amateur) wielrenners uit de regio. Hier gaat de snelheid geregeld boven de 50 km/u.

Coaches

Bij de Instapklasse Dames, Klasse 4 en Klasse 3 rijden coaches mee. Zij geven tips over het rijden in een peloton, zodat jij op een veilige manier kennismaakt met de wedstrijdsport.

Promotie- en degradatiesysteem

De filosofie van Ready2Race is dat koersen op je eigen niveau voor iedereen het leukst is. Daarom hebben wij veel verschillende klasses waarbinnen de niveauverschillen zo klein mogelijk zijn. Bij aanmelding delen wij de deelnemers zo goed mogelijk in op basis van een aantal criteria. Daarnaast worden renners die toch te goed zijn (of worden) gepromoveerd naar een hogere klasse.

Wanneer promotie?

De vraag is dan natuurlijk: wanneer is iemand ‘te goed’ en hoe meet je dat? Hiervoor worden zo eenvoudig mogelijke regels gebruikt die tot promotie leiden:

 • twee keer top-3 finishen binnen een tijdsbestek van vijf wedstrijden;
 • de koersdirectie kan in bepaalde gevallen ook iemand omhoog plaatsen als zij beoordelen dat iemand echt te goed blijkt voor een klasse.

Wanneer degradatie?
Bij Ready2Race is het iedereen vrij om in een hogere klasse deel te nemen dan waar je aanvankelijk bent ingedeeld. Door de aard van de sport wordt er geen degradatie reglement gehanteerd op basis van uitslag. Mocht je door omstandigheden in een lagere klasse willen uitkomen dan je aanvankelijk bent ingedeeld dan kan dit in overleg met de organisatie.

Wedstrijdreglement

 • Ready2Race wedstrijden worden georganiseerd door KNWU-verenigingen in samenwerking met Team Jumbo-Visma. Doordat deze verenigingen allemaal zijn aangesloten bij de KNWU, vallen alle Ready2Race wedstrijden onder auspiciën van de KNWU en is de organisatie van de wedstrijd altijd verzekerd bij de KNWU-verzekering.
 • Deelnemers aan Ready2Race zonder KNWU-licentie betalen €2,- meer dan deelnemers met een KNWU-licentie. Hierdoor zijn ook niet-licentiehouders verzekerd.
 • Een deelnemer schrijft zich in voor een of meerdere Ready2Race wedstrijden en de wedstrijdorganisatie plaatst de deelnemer in een klasse. De klasse wordt bepaald middels een vragenformulier of op basis van de klasse waarin de deelnemer eerder heeft deelgenomen.
 • Bij Ready2Race is het iedereen vrij om in een hogere klasse deel te nemen dan waar je aanvankelijk bent ingedeeld.
 • Door middel van promotieregelingen schuiven deelnemers door naar een andere klasse.
 • De wedstrijdjury en wedstrijdcoördinator heeft het recht een deelnemer ter plekke van klasse te veranderen.
 • Zowel KNWU licentiehouders als niet-licentiehouders kunnen deelnemen aan Ready2Race wedstrijden. Alleen in de Hoofdklasse is een KNWU licentie verplicht.
 • Ready2Race wedstrijden zijn niet bedoeld voor renners van een (pro) continentale wielerploeg.
 • Tijdens de Ready2Race wedstrijden is het verplicht om op een goed onderhouden racefiets te rijden en een valhelm te dragen. De sturen onder de noemer Delta-, Ossekop-, Triatlon- of een ander niet conventioneel stuur zijn NIET toegestaan.
 • Deelnemers zullen zich te allen tijde zorgvuldig gedragen tijdens de wedstrijd. Houd tijdens het rijden een rechte lijn aan, ook tijdens de eindsprint. Wanneer een renner gelost wordt en een ronde later niet meer kan aanpikken dan wordt degene uit koers gehaald.
 • Iedereen die 16 jaar of ouder is kan deelnemen. Als de jury daarom vraagt dient de deelnemer ter controle van zijn of haar leeftijd een geldig legitimatiebewijs of KNWU-licentie te laten zien. De jury beslist te allen tijde of een deelnemer deel mag nemen.
 • De jury beschikt over de juiste communicatiemiddelen om in het geval van een ongeluk hulpdiensten in te roepen als de jury dat nodig vindt.
 • Tijdens de wedstrijden kunnen er foto's gemaakt worden, die geplaatst kunnen worden op openbare websites en/of social media. Indien je als deelnemer/toeschouwer daar bezwaar tegen hebt dan wordt daar uiteraard rekening mee gehouden. Maak uw eventuele bezwaar kenbaar bij de organisator. Indien er geen bezwaar wordt gemaakt dan gaan we ervan uit dat je akkoord bent.
 • Wielerparcoursen waar Ready2Race evenementen plaatsvinden, zijn gemeentelijke sportaccommodaties. Deze voldoen aan de algemeen geldende veiligheidsnormen.
 • Ready2Race wedstrijden die plaatsvinden op een stratenparcours hebben een vergunning ontvangen van de gemeente om onder de daar geldende veiligheidsnormen een Ready2Race-event te morgen organiseren.
 • Naast het Ready2Race reglement is ook het KNWU reglement van toepassing.
Koersen op jouw niveau Eén platform Gemakkelijk en snel